Tijdens het praktijkexamen beoordeelt een examinator van het CBR of je in staat bent om zelfstandig en veilig aan het verkeer deel te nemen. De examinator let onder meer op je beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. Hij beoordeelt je op een aantal examenonderdelen, zoals het in- en uitvoegen, het gedrag bij kruispunten en de bijzondere verrichtingen.

 

Zo’n 10 minuten van je examen rijd je zelfstandig naar een bepaalde bestemming. De examinator kan hierbij kiezen voor het rijden naar een oriëntatiepunt, het rijden met behulp van een navigatiesysteem of hij kan je een clusteropdracht geven. Waarbij de zelfstandigheid het doel is en niet het bereiken van de locatie.

 

Direct na afloop vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag en bespreekt hij de rit en het zelfreflectieformulier met je. Op het zelfreflectieformulier heb je vóór het examen je sterke en minder sterke punten in het verkeer gezet.

 

Als je bent geslaagd, wordt je Verklaring van rijvaardigheid en de Verklaring van geschiktheid geregistreerd in het Centraal Rijbewijzen Register (CRB). De gemeente kan dit register raadplegen om vast te stellen of je bent geslaagd voor het rijexamen. Bij het gemeentehuis in je woonplaats kun je, tegen overlegging van een pasfoto, legitimatie en het vereiste bedrag, je rijbewijs aanvragen. Dit duurt ongeveer 5 werkdagen.

 

Om praktijkexamen te mogen doen moet je eerst in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat.

 

Zo gaat het bij het CBR praktijkexamen

Bekijk hieronder de video

 

Autorijschool Paul J. Lievens
Al bijna 40 jaar: 100% rijles!

Over ons

Praktijk

Volg ons